Foto: Frane Fabris/Moja4zida
Autor: Martina Vukoja
Datum: 06. 03. 2014.

Comeback u velikom stilu

Koliko je stanova koji se mogu pohvaliti uspješnim i mirnim suživotom različitih tipova namještaja? Klasici dizajna koji su odživjeli jednu epohu u nekom sasvim drugom okruženju, sada savršeno koegzistiraju s novokupljenim komadima i godinama stvaranim zbirkama...

Pregledaj galeriju

Second hand, recikliranje, Hrelić, web oglasnik... Riječi su kojima tražimo opis osebujnog stila stana mladog para koji nas definitivno nije ostavio ravnodušnim. Kako sami vlasnici kažu, stil je takav da stila - nema. “Stil bi bio znak da smo stan uređivali u nekom stilu, a nismo, to je više nakupina stvari koje nam se sviđaju i koje dobro funkcioniraju za naše potrebe. Drugim riječima - nemamo stila niti ga znamo imenovati”, objašnjava nam simpatični i duhoviti vlasnik. Naime, stan površine šezdesetak četvornih metara, smješten na jednom od viših katova jedne od najviših zagrebačkih stambenih zgrada, popularne Mamutice, sve je osim tipičnog stana prosječne hrvatske obitelji.

 

Vlasnici, mladi par koji ‘njeguje’ osvježavajuće originalni pristup uređenju prostora, odlučili su svoj dom maksimalno prilagoditi svojim potrebama. A one su - stambene i radne. Ipak, ono što na prvi pogled krade pažnju je veliki open space, tako netipičan za tlocrte u stambenim jedinicama projektiranima 70-ih godina prošlog stoljeća. No, sve nam ubrzo postaje jasno. “U zatečenom stanju kuhinja s blagovaonicom bila je zidom odvojena od dnevnog boravka, u kojem se nalazila kutna garnitura i ogromni regal s kristalnim posuđem, kupaonica je bila zastrašujuće smeđe boje, a pod prekriven žućkastim parketom sitnog formata, dok su na kuhinjskom podu bile pločice”, pričaju nam vlasnici. Očito je da takav raspored nije išao ruku pod ruku s otvorenim pristupom životu i stanovanju kakav preferira urbani čovjek, pa je kao kolateralna žrtva toga prvo nastradao pregradni zid koji je ograničavao kretanje kroz društveni dio stana, a ujedno priječio veličanstveni pogled na grad koji se prostire cijelom zapadnom stranom, prema kojoj je stan okrenut. Micanjem te prepreke dobio se jedinstveni prostor koji je u isto vrijeme kuhinja, blagovaonica, mjesto za rad, druženje, tulume...

 

A s obzirom na pozamašnu kolekciju vinilnih ploča (nismo primijetili niti jedan cd), vjerujemo da je dobra zabava, kad se okupi ekipa, zajamčena. S druge strane, preko dana ta velika prostorija više je nego ugodan i prozračan radni prostor koji, uz zvuke vlasniku omiljenih ploča, mami na predah između kreativnog posla kojim se bavi. Neizbježno društvo prave mu dva mezimca - psi Koni, škotska ovčarka i bretonac Roza. Izrazito umiljati i potpuno različitog karaktera (Koni je bježala od fotoaparata dok se Roza ‘gurala’ pred objektiv), sastavni su dio ovog opuštenog umjetničkog ambijenta u kojem se čovjek nekako lako udomaći.

 

No, vratimo se interijeru. Osim najbitnije preinake objedinjavanja prostorija, najveću je promjenu doživjela kupaonica. Neugledne pločice zamijenjene su grafitnosivima, velikih formata, dok je umjesto kade mjesto našla prostrana tuš kabina. Kada bismo morali pronaći neki zaštitni znak prostora, svakako bi to bile - knjige. Ima ih posvuda, i osim gramofonskih ploča, najveća su zbirka u stanu. Veliki poličar u dnevnom boravku definitivno nije bio dovoljan za njihov smještaj, pa su oba radna stola poslužila za njihov prihvat, a poveća kolekcija nalazi se i u po mjeri izrađenoj niši iznad wc školjke! Hm, zanimljivo i nadasve praktično, rekli bismo, osobito ako ste strastveni čitač. Još jedan dio interijera privlači pažnju, a to je - pod. Vlasnici su jednostavno postojeći parket sitnih daščica obložili slojem novog parketa i prelakirali ga crnom mat bojom, koja je nakon nekog vremena na najfrekventnijim mjestima ostavila tragove oljuštene boje ispod koje se nazire prava boja parketa. Iako im to originalno nije bila namjena, sada im je takav parket drag jer daje šarmantni štih rabljenog, kakav prevladava u cijelom stanu.

 

Općenito, namještaj je kombinacija novokupljenih komada, poput Ikeine Udden kuhinje i kreveta Mandala, masivnog blagovaoničkog stola od tikovine iz Kike te rabljenih komada koji zapravo daju autentičnost i pečat prostoru, kreirajući svojstveni stil (unatoč ne-namjeri vlasnika). U prvom planu ističe se, naravno, prepoznatljiva Chesterfield sofa obučena u kožu i kupljena preko web oglasnika te kopija (na prvi pogled ne bi rekli!) kožnog Eamesovog naslonjača s pripadajućim tabureom. Druga fotelja originalni je rad poznatog hrvatskog arhitekta Bernarda Bernardija, i pravi primjer hrvatskog dizajna iz sredine prošlog stoljeća, no pošto je kupljena u dotrajalom stanju, vlasnici joj planiraju temeljitu restauraciju.

 

Osim tih primjeraka klasika dizajna, stan vrvi zanimljivim i duhovitim plakatima. Neki su rađeni za izložbe, dok je Batman iznad sofe rad strip crtača Briana Bollanda. Iako na prvi pogled stan djeluje nekonvencionalno, eklektično i potpuno artistički, istodobno je pun praktičnih rješenja u interijeru. Primjerice, sva vrata, bolje rečeno ona koja su preostala nakon rušenja zidova, a to su ona od spavaće sobe i kupaonice, rađena su u kliznoj varijanti, tako da prostor ne gubi na funkcionalnosti prilikom otvaranja i zatvaranja. Štoviše, garderobni ormar u spavaonici rađen je tako da je jedna od tri klizne stijene koje ga zatvaraju ustvari i ulaz u sobu, koji na taj način postaje sasvim neprimjetan. Zatim, perilica rublja, koja nije stala u kupaonicu, svoje je mjesto našla u ugradbenom elementu u hodniku, tik do kupaonice.

 

Na koncu, ovaj stan može poslužiti kao sjajan primjer da umjetnička sloboda prilikom uređenja prostora ne mora biti nauštrb funkcionalnog i praktičnog rasporeda. Dapače, za kvalitetan i po mjeri stanara namješten dom bitno je posvetiti pažnju svim aspektima stanovanja, što su vlasnici u ovom slučaju svakako uspješno realizirali.